Da li plazma televizori polako postaju deo prošlosti?

Da li plazma televizori polako postaju deo prošlosti?

Najčešće pitanje koje se javlja prilikom kupovine TV uređaja:

,, Šta je bolje plazma ili LCD televizor?“

Nije lako odlučiti se između dve konkurente tehnologije, koje imaju dosta sličnih kvaliteta. Dve najosnovnije stavke koje se prvo uzimaju u obzir su cena i veličina. S’ obzirom na višegodišnje iskustvo koje imamo kao ovlašćen servis za većinu brendova na našem tržištu, potrudićemo se da vam pomognemo u izboru, informacijama o mogućnosima, prednostima kao i manama novih televizora.

Glavna razlika između ovih tehnologija je u načinu na koji prikazuju sliku gledaocu.
Plazma tehnologija se sastoji od stotina hiljada piksel ćelija koje omogućavaju električnim impulsima da prouzrokuju prirodne gasove obično xenon i neon navodeći ih da da sjaje i proizvode svetlo. To svetlo dovodi do stvaranja crvene, zelene, plave boje koje se nalaze u ćelijama. Pogledajte vrlo pažljivo u plazma TV i možete zaista videti pojedine piksele obojene u crvene, zelene, i plave trake. Takođe se mogu videti crna rebra koja ih razdvajaju.
Dok npr. LCD monitori reprodukuju boje kroz proces oduzimanja: oni blokiraju određene boje talasne dužine od spektra bele svetlosti i tako propuštaju  samo pravu boju. I, taj intenzitet svetlosti koji je dozvoljen da prođe kroz tečni kristal omogućujući LCD televizoru  prikaz slike pune boja.

LED televizori su noviji oblik LCD televizora. LED panel na TV-u je još uvek LCD TV i još uvek koriste kristale kako bi prikazali sliku. Jedina razlika je pozadinsko osvetljenje.

Pre nego što nabrojimo neke kriterijume i razlike, evo malog trika koji će vam pomoći u kupovini.
Veoma je bitno da pri kupovini zahtevate da na televizore koje ste izabrali puste vrlo dinamičnu sliku u visokoj rezoluciji (recimo snimci koji prikazuju brze pokrete). Izaberite televizor koji takvu sliku prikazuje oštro, glatko i bez trzanja. Zatim, takođe je bitno da tražite da se na taj televizor spoji običan televizijski signal.  Zavisno od snage procesora i cene, odmah ćete videti koji model najbolje obrađuje sliku i redukuje smetnje običnog antenskog signala. Takođe ne zaboravite da tražite da vam paralelno prikažu istu sliku na izabranim modelima. 

4 važna kriterijuma pri kupovini TV-a:

Kolika dijagonala je najbolja?
Dok na veličinu televizora uglavnom utiče veličina prostorije u kojoj će biti, najčešća je ipak ona od 42 inča. Na toj dijagonali će najbolje biti uočljive prednosti 1080p slike. Ukoliko tražite 4K (4x HD rez.) TV, treba će vam TV puno veće dijagonale.
Full HD, HD ready ili 4K televizori?
HD ready televizora (720p) je sve manje  i odnose se više na male uređaje, uglavnom preovladavaju Full HD televizori (1080p rezolucije). Ultra HD ili 4K uređaji imaju četiri puta veću rezoluciju, ali im je cena još uvek prevelika za većinu građana.
Sa smart televizorima se može surfovati, proveravati ‘fejs’…
Nije neuobičajena stvar da televizorima s višejezgarnim procesorima, Wi-Fi podrškom i aplikacijama možemo upravljati smartphone-om i povezivati ih na računar. Savremeniji modeli dolaze i sa kamerama.
Plazma je odlična, ali polako izumire…
Iako plazma televizori nude odličan kvalitet slike, crne boje, kontrast i boje, prodaju se sve slabije, a nakon Pioneera povlačenje je najavio i Panasonic. Svi se trenutno fokusiraju na LED televizore i nove Ultra HD uređaje.
Mislim da je ovim poslednjim kriterijumom sve rečeno. Vreme plazma televizora polako ali sigurno prolazi,a LCD uređaji su ti koji preuzimaju primat. Ono što im pruža prednost u odnosu na plazma uređaje je to što su npr.:

  • LCD televizori su po pravilu tanji i lakši.
  • Rok trajanja im je, kod nekih modela, čak dvostruko duži od plazma uređaja, pa su bolji izbor ako vam je televizor upaljen ceo dan.
  • Takođe troše i dvostruko manje energije od plazme.
  • Ako nameravate televizor da postavite na zid, nosače za LCD uglavnom možete montirati sami (često dolaze u paketu s TV-om. Sa plazmom je malo drugačije, nosači su veći i komplikovaniji pa zahtevaju montažu od strane servisera.

Share this post